ZDROWE ŚNIADANIE W PIERWSZYM DNIU WIOSNY

We wtorek 21 marca 2023 r.  w ramach programu „ Owoce i warzywa w szkole”, czyli jak skutecznie kształtować nawyki żywieniowe dzieci, uczniowie klas II-III wraz z wychowawcami przygotowały smaczne i zdrowe  kanapki.

Uczniowie najpierw założyli odpowiednie stroje (fartuszki), umyli ręce, następnie przygotowywali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie.

Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się niesamowicie zachęcające kolorowe kanapki.

Oprócz tego przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach.

Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.

Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.

Previous Article
Next Article